U slici i reči

PD TENT NAGRADILO NAJUSPEŠNIJE OSNOVCE I SREDNJOŠKOLCE 2014

SEDMOMARTOVSKI KONCERT COTK TENT 2013.

„BELI ANĐEO" U RUSKOM DOMU

f1Kratkometražni film „Beli anđeo" manastira Mileševo, autora Miodraga Miše Brankovića,(saradnik za promotivne programe u Redakciji lista TENT) predstavljen je 6. decembra 2012. u Ruskom domu u Beogradu. Film „Beli anđeo" je nedavno (u novembru) premijerno prikazan i u Sankt Peterburgu na međunarodnom festivalu hrišćanskih religija.

Filmsko veče je otvorio Vanja Bulić, novinar, publicista, koji je istakao posebnost ovog filma, ambicioznu zamisao i njegovu realizaciju, posebno zbog činjenice što se freske Mileševa ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja 13. veka, a od njih najpoznatiji je Beli anđeo. Verujem da će ovakvih ostvarenja biti još, od umetničkog fotografa Miše Brankovića, poznatijeg po fotografijama na platnu sa motivima svetinje Manastira Hilandar, koji se po prvi put, i to veoma uspešno, oprobao i u filmskoj umetnosti, kazao je Bulić.

O umetničkom blagu Mileševe govorio je profesor Nikola Kusovac. Beli anđeo je, prema njegovim rečima, deo kompozicije Mirosnice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševa i spada u najpoznatije freske Srbije, ali se ubraja i u velike domete evropskog slikarstva. U 13. veku je preko nje naslikana druga freska pa je Beli anđeo bio sakriven sve do 20. veka kada je ova crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

Zanimljivo je da je prvi satelitski prenos video signala (1962) između Evrope i Severne Amerike sadržao sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana prema Amerikancima. Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira. Upravo poruka (autor teksta Aleksandra Stojanović) filma Beli anđeo – vera, nada i ljubav su odraz iskonske lepote i duha ovozemaljskog sveta.

Na pitanje zašto Beli anđeo, Branković podseća da je imao izložbu fotografija na platnu manastira Svete gore, Rusije, Grčke i Srbije u Svetoj Lavri. Tada je dobio pohvalu „gramata", koja se dodeljuje kao znak zahvalnosti između bratskih zemalja Rusije i Сrbije.

- Na festival hrišćanskih religija u Sankt Peterburg, koji se svake godine održava, pozvali su me da sa filmom ili izložbom budem gost tog festivala. Razmišljao sam da napravim film i pao mi je napamet Beli anđeo koji je prepoznatljiv u svetu. Inače, festival hrišćanskog filma Nevski blagovest okuplja filmsku produkciju svih religija na području Rusije.

U znak gostoprimstva i pažnje, ljubazni i predusretljivi domaćini su ,pored projekcije filma, prikazali i moju izložbu svetogorskih manastira. Na tom festivalu film „Beli anđeo" je nagrađen diplomom i statuom festivala – rekao je Miša Branković.

Ispraćaj za pamćenje

Boško Buha, direktor Privrednog društva „Termoelektrane Nikola Tesla" od 2001. do 2008. godine, otišao je u penziju. Ispraćaj koji je priređen u beogradskom hotelu Prestiž, 6.decembra 2012. godine, ostaće upamćen po dobrom raspoloženju i atmosferi koju su stvorili slavljenik i njegovih više od 300 gostiju.

Neko bi rekao - ni prvi ni poslednji koji je otišao u penziju. Međutim, Boško Buha je čovek koji je umeo da ostavi trag za sobom. Radeći kao direktor kosovskih elektrana devedesetih godina, odnosno u vreme kada se to moglo nazvati i „nemogućom misijom", uspevao je da pobedi sve pobune, separatizme, antagonizme, neprijateljstva... Umeo je i u takvim uslovima da obezbedi ne samo normalan proces proizvodnje uglja i električne energije na kosovskim elektranama, nego da te pokazatelje podigne na nivo koji ni posle skoro 20 godina od njegovog odlaska, još nisu dostigli oni koji sada upravljaju tim istim elektranama.

Opredeljen, ili bolje reći doživotno zaražen termoenergetikom Boško je u PD TENT došao odmah posle petooktobarskih promena. Otvorio je vrata TENT-a i tokom 7 godina direktorovanja stvorio podlogu za nove proizvodne rekorde, modernizacije, revitalizacije i efikasniji rad. Doneo je novu mladost TENT-u.

To se poštovalo i poštuje se, a najlepši dokaz je što su Buhi u Prestiž došli da stegnu ruku i bivši i sadašnji, ali i budući... Bili su tu Tentovci, Epsovci, Kolubarci, Moravci, Kosovari.... direktori, profesori fakulteta, naučni radnici, ministri, predstanici policije, novinari, saradnici svih struka i profila koji su radili sa njim i imaju pravo da se hvale da su ga poznavali.

Svaka čast!

„Kolos" uspešno spušten na zemlju

„Kolos" uspešno spušten na zemlju

U okviru revitalizacije bloka A-5 TE "Nikola Tesla A" izveden je, 6. avgusta, jedan od najkomplikovanijih postupaka u ovoj fazi radova. Sa visine od 74 metra posebnom tehnologijom (hidrauličnim dizalicama) skinut je Biflux, izmenjivač toplote, težine preko 35 tona, koji se nalazi na spoljnom zidu kotla. Da bi ova operacija tekla po planu bile su neophodne i posebne pripreme: obučeni su ljudi, konstruisane su specijalne rampe i drugo.

Od najviše tačke na rampi do spuštanja na kotu 0 metara bilo je potrebno više sati zato što je dizalica imala brzinu od svega 8 metara na sat.

(sreda, 8. avgust 2012.)