Uspešnih 47 godina proizvodnje u TENT-u

image002 8

Ogranak TENT obeležio je 47 godina od puštanja u pogon prvog bloka Termoelektrane „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, rekao je da TENT i čitava „Elektroprivreda Srbije“, predstavljaju okosnicu srpske privrede, koja treba da obezbedi da naša zemlja iz godine u godinu bude sve jača i naprednija, a da njeni građani žive sve bolje.

- Hvala poslovodstvu i svim zaposlenima EPS-a na trudu, radu i posvećenosti koje svakodnevno ulažu da bi funkcionisao taj sistem sa elektranama snage veće od 7.000 megavata i proizvodnjom oko 40 miliona tona uglja. Zahvaljujući sinergiji poslovodstva EPS-a i Vlade, do sada smo uspevali da se izborimo sa mnogim izazovima, ali pred nama je još puno posla kada su u pitanju TENT i EPS. Moramo da generacijama koje dolaze ostavimo modernizovane blokove TENT-a koji proizvode električnu energiju na ekološki prihvatljiv način. Ugradili smo savremene elektrofiltere, radi se denitrifikacija, a očekujem da se u septembru potpiše ugovor za projekat odsumporavanja, vredan oko 200 miliona evra – rekao je Antić.

Prof. dr Branko Kovačević, predsednik Nadzornog odbora JP EPS, istakao je da su u EPS-u u toku velike strukturne promene. On je izrazio nadu da će zahvaljujući dobroj komunikaciji resornog ministarstva, poslovodstva i Nadzornog odbora EPS, ali i Sindikata, EPS nastaviti uzlaznom linijom i da će ove godine postati akcionarsko društvo zatvorenog tipa. - To je prvi korak ka daljem usavršavanju korporativnog upravljanja – rekao je Kovačević.

- Ogranak TENT sa 14 blokova snage 3.379 megavata čini trećinu proizvodnih potencija EPS-a i proizvodi više od polovine električne energije u Srbiji. To jasno govori koliko je značajan za ceo elektroenergetski sistem – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS i odao priznanje graditeljima i zaposlenima u TENT-u. - Ponosan sam kako ste nedavno završili veliki i složeni posao - revitalizaciju bloka B2. Svaki vaš napor donese novu snagu, novu energiju za ceo sistem „Elektroprivrede Srbije“ i zato ćemo nastaviti da ulažemo u modernizaciju i efikasniji rad.

Goran Lukić, direktor za proizvodnju energije u ogranku TENT rekao je da je od prve sinhronizacije bloka A1 u TENT-u, 7. marta 1970. do 31. decembra 2016. godine, ogranak TENT proizveo 660,5 milijardi kilovat-sati električne energije.

Obeležavanju godišnjice u TENT-u prisustvovali su predstavnici resornog ministarstva, članovi NO JP EPS, izvršni direktori u JP EPS, partneri i privrednici.

(Utorak, 7. mart 2017.)