Skoro pola veka deo EPS-a

image002 8

Termoelektrana „Morava“ u Svilajncu obeležila je 21. marta 48 godina rada. Čestitajući poslovodstvu i zaposlenima godišnjicu, Dejan Ostojić, direktor Sektora za tehničke poslove proizvodnje energije u JP EPS, naglasio je da je TE „Morava“ i tokom ovogodišnje zimske sezone bila veoma pouzdan energetski objekat, uprkos veoma hladnom vremenu koje je dugo trajalo.

- Tokom prethodnih nekoliko godina modernizovali smo postrojenja i ekološki i tehnološki, tako da očekujemo da će termoelektrana ubuduće raditi još bolje, efikasnije i pouzdanije - poručio je Ostojić.

Goran Lukić, direktor za proizvodnju energije Ogranka TENT istakao je spremnost radnika i postrojenja za naredni period.

- Sa 13 raspoloživih blokova, među kojima je i blok TE „Morava“ od 125 megavata instalisane snage, TENT se uspešno suprotstavio zimi, najhladnijoj u proteklih pet decenija. Ispunjavaćemo uvek svoje proizvodne zadatke, u skladu sa zahtevima elektroenergetskog sistema Srbije - rekao je Lukić.

Marija Stevanović, direktorka TE „Morava“, podsetila je da je u 2015. i 2016. godini realizovan kapitalni remont sa ekološkom modernizacijom postrojenja, u koji je uloženo 27 miliona evra.

- Zahvaljujući tome produžen je radni vek elektrane i postignut pozitivan pomak u zaštiti životne sredine - istakla je Stevanovićeva.

Od prve sinhronizacije bloka, 31. januara 1969. godine do 14. februara ove godine, „Morava“ je proizvela 21,656 milijardi kilovat-časova električne energije, ostvarila 228.358 sati rada na mreži i potrošila 25.450.848 tona uglja.

Svečanosti obeležavanja prisustvovali su predstavnici „Elektroprivrede Srbije“ i Ogranka TENT, predstavnici sindikata TENT-a i brojnih partnerskih firmi.

(Sreda, 22. mart 2017.)