EPS unapredio rad TENT B

image002 8

„Elektroprivreda Srbije“ završila je modernizaciju sistema za monitoring i upravljanje blokovima u termoelektrani „Nikola Tesla B“, čime je unapređen rad jednog od najvećih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Srbiji.

Uručenjem sertifikata o preuzimanju sistema za monitoring i upravljanje bloka B2 u TENT B, kojem je prisustvovao Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, ozvaničen završetak projekta. Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike istakao je da je taj projekat deo ukupne modernizacije energetskog sistema Srbije.

- Kroz ovaj projekat definisana su tri prioriteta Vlade Srbije, ministarstva energetike i EPS-a - povećanje sigurnosti rada, veća energetska efikasnost i smanjenje svih negativnih efekata na životnu sredinu odnosno održivost celog energetskog sistema - naglasio je ministar Antić. – Blokovi TENT B sada rade još efikasnije. Činili smo velike napore da ovaj deo našeg energetskog sistem modernizujemo i pojačamo za predstojeći privredni rast i razvoj koji Srbija očekuje.

Projekat modernizacije upravljanja TENT B je vredan oko 35 miliona švajcarskih franaka i realizovan je uz pomoć donacije Vlade Švajcarske od 11 miliona švajcarskih franaka i učešće EPS-a od 24 miliona švajcarskih franaka.

Ugradnjom savremene nadzorne i upravljačke opreme obezbeđen je stabilan rad postrojenja sa manje zastoja, što će doneti značajne uštede u potrošnji uglja, kao i unaprediti energetsku efikasnost rada blokova i zaštitu životne sredine.

- Modernizacijom je samo na jednom bloku smanjena emisija ugljendioksida za 68.000 tona godišnje, što je jednako količini koju avion A320 proizvede kada 6.000 puta pređe put od Beograda do Ciriha – istakao je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji.

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Beogradu rekao je da je impresivna modernizacija u TENT B urađena u saradnji sa kompanijom Simens i izrazio očekivanje da će nemačka nastaviti u toj oblasti da sarađuje sa Srbijom i EPS-om.

- „Simens“ je prisutan u Srbiji već 130 godina doprinoseći razvoju srpske privrede. Projekat u TENT-u realizovan je rame uz rame sa partnerima iz „Simensa“ u Švajcarskoj, kao što Novak Đoković i Rodžer Federer igraju tenis, s tim što su u ovom slučaju oba igrača u istom pobedničkom timu – rekao je Udo Ajhlinger, generalni direktor „Simensa“ u Srbiji.

Ivan Gajić, direktor TENT B rekao je da je projekat prošao probni rad i garancijska ispitivanja čime je dokazano da su ispunjeni postavljeni ciljevi veće efikasnosti i pouzdanosti u radu blokova, a povećana je i njihova snaga sa 620 na 650 megavata po bloku.

 (Četvrtak, 23. mart 2017.)